Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 12, 2011

από την Αγρυπνία της Μονής


Τελέστηκε χθες, επί τη αποδόσει της εορτής του Γενεσίου της Θεοτόκου, η καθιερωμένη Ιερά Αγρυπνία του μηνός Σεπτεμβρίου στην Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη. 

Την Ιερά Αγρυπνία, δεν τέλεσε ο Καθηγούμενος Αρχιμ. Ιάκωβος Μπιζαούρτης  λόγω απουσίας του σε Θεολογικό Συνέδριο στο Εξωτερικό. 

Όμως παρά την απουσία του η ομιλία του αναγνώστηκε από τον Ηγουμενοσύμβουλο της Μονής Αρχιμ. Άγγελο Ανθόπουλο, ο οποίος τέλεσε την Αγρυπνία με την συμμετοχή ιερομονάχων της Μονής Πετράκη.

Ο Ηγούμενος στο κείμενό του, που αφορούσε το Γενέθλιο της Θεομήτορος λέει χαρακτηριστικά : «η γέννηση της Θεοτόκου αφορά όλη την ανθρωπότητα, εφ όσον το μέγιστο αγαθό της σωτηρίας, που προέρχεται από τον τόκο της, έχει αποδέκτη όλο το ανθρώπινο γένος», ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει : «όποιος λοιπόν πιστεύει στον Χριστό σώζεται, κερδίζει την αιώνια ζωή, ολοκληρώνεται και γίνεται Θεός κατά χάριν».

Ο π. Ιάκωβος τόνισε το πώς θα πρέπει να είναι η ζωή μας λέγοντας : «όλη η στάση της ζωής μας να είναι μια μαρτυρία και μια συμβολή στο έργο της σωτηρίας, το οποίον η Εκκλησία, δηλαδή το σύνολο των πιστών, οφείλει να βιώνει και να εξαγγέλλει»

«πόσους ξέχασε η ιστορία, την Θεοτόκο ουδείς

Γι' αυτό χαιρόμαστε, όχι μόνο για την ιστορική της γέννηση αλλά για τη βεβαιότητα της χαράς του κόσμου να γεννηθεί ο Χριστός στις καρδιές του και πάλι» κατέληξε στο λόγο του ο Ηγούμενος.

Στην Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη τελούνται κάθε μήνα ιερές Αγρυπνίες μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα και πλήθος κόσμου έρχεται για να προσευχηθεί. 

Η Επόμενη αγρυπνία θα είναι την 27 Οκτωβρίου.

Γιώργος Φερδής, Θεολόγος-Εκκλ.Ανταποκριτής