Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 30, 2011

Ο Ηγούμενος της Μονής στο Συμπόσιον υπέρ των Εθν.Ευεργετών




Στο πλαίσιο της «Ημέρας Μνήμης και τιμής των Εθνικών Ευεργετών» διοργανώθηκε σήμερα στις 12 μ. Πνευματικό Συμπόσιο στο Γραφείο Ενημέρωσης Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, οδ.Αμαλίας 8.
Η Ημέρα ξεκίνησε με την τέλεση Επιμνημόσυνης Δέησης υπέρ των Ευεργετών της Παιδείας του Έθνους, στον Ιερό Ναό Αγ. Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, όπου προεξήρχε ο Αρχιμ. Ιάκωβος Μπιζαούρτης, εκπροσωπώντας τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη.
Στη συνέχεια, στον χώρο του Γραφείου Ενημέρωσης Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έγιναν επίκαιρες ανακοινώσεις, όπου την Εκκλησία εκπροσώπησε ο Αρχιμ. Ιάκωβος Μπιζαούρτης, Ηγούμενος της Μονής μας.

Ο Καθηγούμενος μιλώντας για την προσφορά της Εκκλησίας ανά τους αιώνες, τόνισε ότι «από το Ιερό Ευαγγέλιο, παρακινήθηκαν μέσα στους αιώνες άπειρες ψυχές, και ειδικότερα οι εκκλησιαστικοί φορείς, και έδωσαν τον τόνο της ανιδιοτελείας και της γενναιόδωρης προσφοράς υπέρ του κοινού καλού". "Από εκεί εμπνεύσθηκαν κατά την νεώτερη εποχή και οι Μεγάλοι Ευεργέτες της πατρίδος, που μεσουράνησαν στα δίσεκτα χρόνια της Τουρκοκρατίας, καθώς και στα αμέσως μετεπαναστατικά, στηρίζοντας τα πρώτα βήματα του Ελευθέρου Ελληνορθοδόξου ευσεβούς Γένους μας, και σήμερα συναχθήκαμε ακριβώς γι’αυτόν τον σκοπό, για να τους τιμήσουμε με ευγνωμοσύνη".
Ο π. Ιάκωβος, τόνισε την προσφορά της Μονής Πετράκη, στο Ελληνικό Κράτος, λέγοντας συγκεκριμένα: «Η Ιερά Μονή Πετράκη, της οποίας κατ’ ευδοκίαν Θεού προΐσταμαι την τελευταία δεκαετία, σεμνύνεται, διότι καθόλην την διάρκεια της ιστορικής πορείας της, πάντοτε προσεφέρετο και κυριολεκτικά αναλώθηκε προς ωφέλεια του ευλογημένου λαού μας. Προσωπικώς, εγκαταβιώνοντας στην Μονή επί 40 χρόνια, διέθεσα άπειρες ώρες αναδιφώντας τα ιστορικά έγγραφα της Μονής και διαπιστώνοντας βήμα προς βήμα τις πράξεις ευεργεσίας αυτής προς το ελληνικό έθνος".
Ενδεικτικώς αναφέρω τα εξής: "Η Μονή μας προσέφερε το έδαφος, για να κτισθεί η Ακαδημία στο κέντρο των Αθηνών, το έδαφος για να ανεγερθούν τα Νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Αιγινήτειο, Αρεταίειο, Συγγρού, Λαϊκό, Παίδων, Σωτηρία, Ασκληπιείον και ΠΙΚΠΑ στη Βούλα, το Γηροκομείο Αθηνών, η Μαράσλειος Ακαδημία, η Γεννάδιος Βιβλιοθήκη, η Ριζάρειος Σχολή στην οδό Βασ.Σοφίας, το Θεολογικό Οικοτροφείο, το Ορφανοτροφείο της Βουλιαγμένης. Είναι δε χαρακτηριστικόν ένα Σιγίλλιον του Αγίου Γρηγορίου του Ε, το οποίον διασώζεται ως πολύτιμον κειμήλιον στην Μονήν μας, όπου ο ονομαστός εκείνος και μαρτυρικός Πατριάρχης επαινεί και επικυρώνει την απόφασιν της Μονής, να αναλάβη αυτή από το 1807 και εφεξής, την συντήρησιν της ονομαστής Σχολής Ντέκα των Αθηνών, καταβάλλοντας την αποζημίωσιν του Διδασκάλου, αλλά και προικίζοντας με υποτροφίες 12 πτωχούς Αθηναίους μαθητές"
βλ.& σχετικόν ρεπορτάζ εις http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=9375:--q------q&catid=25:2009-12-18-08-37-46