Παρασκευή, Δεκεμβρίου 30, 2011

Ἀγρυπνία στὴ Μονὴ Ἀστερίου

το εσωτερικό του Ναού. Εκατέρωθεν της Αγ.Τραπέζης οι Λειτουργοί
το τζάκι στη Σάλα-Αρχονταρίκι
Περίπου 100 χρόνια πέρασαν από την τελευταία φορά που ετελέστη ιερά αγρυπνία στην Μονή Αστερίου, και μετά τη φετινή αναβίωση της τελέσεως νυχτερινών θείων Λειτουργιών στη Μονη κατόπιν και της ευλογίας του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη κ. Ιακώβου, ετελέστη στις 28 Δεκεμβρίου, επ´ ευκαιρία της εορτής των αγίων νηπίων των υπό Ηρώδου σφαγιασθέντων, η δεύτερη και τελευταία για το 2011 αγρυπνία.  Συλλειτούργησαν ο π. Μιχαήλ Σταθάκης, εφημέριος του Ιερού Ναού Αγ. Γεωργίου Ν. Ψυχικού και ο αρχιμανδρίτης π. Νικόδημος Σκλέπας από το Διδυμότειχο. Το παρόν έδωσαν πλέον των πενήντα  ενορίτων του Αγ. Γεωργίου, ενώ τις ακολουθίες ενέδυσαν μουσικά οι ψάλτες του ομωνύμου ναού.

Μετά το πέρας των ακολουθιών προσεφέρθη κέρασμα υπό το φως των κηρίων και του σιγοκαίοντος τζακιού, καθώς -όπως έχουμε ξαναπεί- στην Μονή δεν υπάρχει ρεύμα, δημιουργώντας έτσι μια πραγματικά κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Η επόμενη αγρυπνία θα τελεστεί το βράδυ της 6ης Φεβρουαρίου, επι τη εορτή του Οσίου Λουκά του εν Στειρίω, ο οποίος και διήνυσε διάστημα της μοναχικής του ζωής στο ταπεινό αυτό μοναστήρι του Υμηττού.

Μ.Σ.