Τετάρτη, Ιανουαρίου 04, 2012

Ο Σεβασμιώτατος Ευρίπου Βασίλειος στην Μονήν μας

Ένα εξαιρετικά σημαντικό και συγκινητικό γεγονός επεφύλασσε η Χάρη του Θεού μας για τη Μονή μας, με την έλευση του Νέου Έτους.


Το μεσημέρι σήμερα, Τετάρτη 4.1.2012, κατέφθασε και εγκαταβίωσε και πάλι στη Μονή ο πολιός και πολυσέβαστος Μητροπολίτης Ευρίπου κ.κ.Βασίλειος (Παναγιωτακόπουλος) ο οποίος είχε διατελέσει, ως βοηθός Επίσκοπος τότε της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, και Ηγούμενος της Μονής κατά τα έτη 1969 έως 1974. Το απόγευμα παρηκολούθησε τον Εσπερινό, και εν συνεχεία ο νυν Καθηγούμενος Αρχιμ.Ιάκωβος Μπιζαούρτης, μαζί με αδελφούς, που δεν είχαν άλλες εκκλησιαστικές υποχρεώσεις ή διακόνημα, υπεδέχθησαν με πολύ σεβασμό το Γέροντα Επίσκοπο στο Αρχονταρίκι της Μονής.


Το συγκινητικό στην υπόθεση είναι ότι ο ίδιος ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνων και πάσης Ελλάδος κ.κ.Ιερώνυμος, παρεχώρησε το κελί του, προκειμένου να φιλοξενηθεί και εγκατασταθεί ο 83χρονος Μητροπολίτης, ο οποίος τα τελευταία έτη εφησύχαζε στην πατρίδα του, το Αγρίνιο, κοντά στα ευσεβή αδέλφια του Κων/νον Παναγιωτακόπουλον και Σωτηρίαν Αποστολοπούλου.


Να σημειωθεί ότι κατά την διάρκειαν της Ηγουμενίας του ο Σεβασμιώτατος Ευρίπου είχε επιτελέσει σπουδαία έργα, πνευματικής ακτινοβολίας πρωτίστως, αλλά και συντηρήσεως και εξωραϊσμού των Μετοχίων. Διασώζουν εσαεί την ανάμνηση αυτής της φροντίδος σχετικές επιγραφές, όπως πχ στον Αγ.Παντελεήμονα Βουλιαγμένης αλλά και στο Καθολικό της Μονής, όπου αγιογραφήθηκε ο Νάρθηκας της Μονής από τον Αγιογράφον Ιω. Καρούσον. Έργον δε του Σεβασμιωτάτου είναι και η ανοικοδόμηση του Μετοχίου Αγ.Βασίλειος (επ'ονόματι του Αγίου του) στην περιοχή Ψυρρή.

Για το πνευματικό του έργο παραθέτουμε ένα σύντομο, αλλα εκφραστικό δημοσίευμα:
Η Κέρκυρα, η Κύπρος, το Λονδίνο, η Σουηδία, η Στοκχόλμη, η Ιερά Αρχιεπισκοπή των Αθηνών- όπου έδειξε ιδιαιτέρως και τα διοικητικά του προσόντα-ποτίστηκαν με τον κρυστάλλινο παραδοσιακό και γεμάτο σοφία του λόγο αλλά και την ποιμαντική του μέριμνα.Και συνεχίζει και σήμερα να μας εμπνέει με την απλότητα και την ταπείνωση του.
http://www.ierovima.gr/pages/article.aspx?id=329

Μια σπάνια φωτογραφία του Σεβασμιωτάτου τα Χριστούγεννα του 1982 στην Μητρόπολη Αθηνών.
Δεξιά του, ο τότε Πρωτοσύγκελος Μάξιμος Ξύδας, είτα δε Μητροπολίτης Σερρών +5.3.2008.

Πάνω από την Κεντρική Είσοδο του Καθολικού της Μονής, Εσωτερικώς:
Επί Αρχιεπισκόπου Αθηνων και πάσης Ελλάδος κ.Ιερωνύμου, αδελφού της Ιεράς ταύτης Μονής των Ασωμάτων Πετράκη, Ηγουμενεύοντος δε Βασιλείου Επισκόπου Ευρίπου εξ Αγρινίου μετά της συνοδείας αυτού, Αρχιμ.Χρυσοστόμου Γρηγοριάδου και Αρχιμ.Βασιλείου Γιαννακάκη, έτει σωτηρίω δευτέρω και εβδομηκοστώ και εννακοσιοστώ και χιλιοστώ, ωλοκληρώθη η ιστόρησις του τε Νάρθηκος και του Εξωνάρθηκος του Καθολικού τούτου δια χειρός του ελαχίστου Ιωάννου Δ. Καρούσου προηγηθέντος του ανακαινισμού και ευπρεπισμού του τε Ναού και του προαυλίου.