Σάββατο, Φεβρουαρίου 18, 2012

π.Χαράλαμπος Βασιλόπουλος

Στις 14 Φεβρουαρίου 2012 συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από την εκδημία του Αρχιμ.Χαράλαμπου Βασιλόπουλου, ο οποίος διετέλεσε Ηγούμενος της Μονής Πετράκη από Ιανουάριον 1962 έως Σεπτέμβριον του 1968.
Ο αείμνηστος Γέροντας γεννήθηκε το 1910 στην Ανάληψιν (Δερβέκιστα) Τριχωνίδος. 
Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Ναυπάκτου το 1928. Πτυχίον Θεολογίας ελαβε το 1933. Εργάσθηκε ως λαϊκός Ιεροκήρυκας και Κατηχητής στην Μητρόπολιν Αιτωλοακαρνανίας. Μετέσχεν ως υπαξιωματικός στο έπος του 1940. Κατά την κατοχήν ευρίσκετο στα Γιάννενα, στηρίζων με κάθε τρόπον τον λαόν και για το λόγο αυτό διώχθηκε από τους κατακτητές, οι οποίοι επεδίωξαν ακόμη και να τον θανατώσουν. Χειροτονείται διάκονος στο Αγρίνιο 20 Μαΐου του 1951 και 21 Μαίου πρεσβύτερος, αρχιμανδρίτης και πνευματικός. Εργάσθηκε με πολύ ζήλο στην Επαρχία Τριχωνίδος, αναπτύσσοντας εκτός από την κηρυκτική και κοινωνική επίσης δράση: Ίδρυσε νυκτερινές σχολές για αναλφαβήτους χωρικούς, ίδρυσε οικοκυρικές Σχολές για τα κοράσια της επαρχίας, οργάνωσε πρότυπο αγρόκτημα με πτηνοτροφείο, μελισσοκομείο, φυτώριο και ζωοτεχνικό τμήμα για τους νέους. Φρόντισε και για ανάλογες γεωτρήσεις, ώστε να εμπλουτισθεί το πότισμα αλλά και η ύδρευση της περιοχής. Υπάρχουν μέχρι σήμερα πηγές με το όνομα: "βρύση Βασιλόπουλου".
Τον Ιούνιον του 1956 εγκαταβιώνει στην Μονήν Πετράκη και λίαν συντόμως συμμετέχει στην διοίκησίν της ως Ηγουμενοσύμβουλος, για να αναλάβει τον Ιανουάριον του 1962 και την Ηγουμενίαν αυτής.
Εφημέρευε στον Ναόν Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ρόμβης, όπου και εξομολογούσε και ξεκούραζε ψυχικώς πλήθη λαού.
Εκεί, στις 21 Νοεμβρίου του 1959 ίδρυσε μαζί με έγκριτα πνευματικά τέκνα του την ΠΟΕ (Πανελλήνιον Ορθόδοξον Ενωσιν), με σκοπόν τον συντονισμόν ορθοδόξου κατηχήσεως και διαφωτίσεως του λαού, η οποία Ένωσις άρχισε να εκδίδει από τον Ιανουάριον του 1961 την εβδομαδιαία Εφημερδία "Ορθόδοξος Τύπος". Παράλληλα εξέδωσε και πλήθος βιβλίων (πάνω από 300) του π.Χαραλάμπους.
"Τα κείμενά του και το κήρυγμά του απευθύνονταν στον απλό λαό, είχαν βασικά κατηχητική και εποικοδομητική μορφή και περιεχόμενο και ερμηνευτική των ιερών κειμένων αλλά και ξεσκέπασμα σκοτεινών δυνάμεων και μυστικών εταιρειών καθώς και αιρετικών τα οποία υφέρποντα επιχειρούν να διαβρώσουν το γένος ημών".
Χαρακτηριστικόν περιστατικόν των αγώνων του ήτο και τούτο:
Στις 19 Ιουλίου του 1964 οι λεγόμενοι μάρτυρες του ιεχωβά προγραμμάτισαν σύναξιν στον Σχοινιάν του Μαραθώνος για να βαπτίσουν θεαματικά και προκλητικά κάποιους προσηλύτους των. Τελικά αυτή η "φιέστα" ματαιώθηκε λόγω της κινητοποιήσεως του π.Χαράλαμπους Βασιλόπουλου.
Το 1982, αφού εόρτασε τον Άγιό του και εδέχθη επισκέψεις και ευχές των αγαπητών του φίλων, κληρικών και λαϊκών, ξημερώνοντας Κυριακή 14 Φεβρουαρίου παρέδωσε το πνεύμα προς τον Κύριον, τον οποίον τόσον πιστά ηγάπησε και υπηρέτησε, σε ηλικίαν 72 ετών. Η κηδεία έγινε την επομένην στην Μονήν Πετράκη.