Δευτέρα, Νοεμβρίου 05, 2012

Η Τιμία Κάρα της Αγ.Παρασκευής στο Λονδίνο



Εγκαίνια Ναού στο Harrow του Λονδίνου

 

Τελέσθηκαν το Σάββατο 3 και Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012 τα Εγκαίνια του νεόδμητου Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμονος & Αγ. Παρασκευής στο Harrow - ΒΔ Λονδίνου. 
Τα Εγκαίνια τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγ. Βρετανίας κ. Γρηγόριος, με τη συμμετοχή του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κιτίου κ. Χρυσοστόμου (ο οποίος προσέφερε το ποσό των 10.000 Ευρώ εκ μέρους της Εκκλησίας της Κύπρου), πολλών Ιερέων από την Ελλάδα και το Λονδίνο, και βέβαια με την παρουσία πλήθους μελών της Κοινότητας και λοιπών προσκυνητών.
Mε την ευκαιρία των Εγκαινίων του νεόδμητου Ιερού Ναού η εν λόγω Κοινότητα υποδέχθηκε την τίμια Κάρα της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος και Αθληφόρου Παρασκευής, την οποία μετέφερε στο Λονδίνο από την Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη των Αθηνών, όπου αυτή φυλάσσεται, ο ηγουμενοσύμβουλος της Μονής Αρχιμ.Κων/νος Σκαρτούλης.
 Το Σάββατο 3 Νοεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος κ. Γρηγόριος έφερε στον Ιερό Ναό ιερά λείψανα και ανέγνωσε τις σχετικές ευχές, χοροστατώντας επίσης και στον Αρχιερατικό Εσπερινό, ο οποίος διήρκησε από τις 7μμ έως 00.30πμ, δεδομένου του ότι τα τροπάρια εψάλλοντο διπλά: στην Ελληνική και στην Αγγλική.
Στην εν λόγω Ακολουθία, η οποία ήταν η εναρκτήρια Ακολουθία των Εγκαινίων, με την συμμετοχή πολλών Άγγλων και Αγγλοφώνων προσκεκλημένων, παρευρέθηκαν μεταξύ των άλλων και οι εξής επίσημοι προσκεκλημένοι: His Eminence Archbishop Elisey of Sourozh, Mr. Vnukov - Representative of the Russian Ambassador in London, Mr. Anthony Packer - Honorary Consul of Lithuania in Wales, The Worshipful The Mayor of Harrow Cllr Nizam Ismail, The Worshipful The Mayor of Brent Cllr Michael Adeyeye, κ. Ευάγγελος Ευαγγελίδης - Δήμαρχος Αραδίππου, εκπρόσωποι της τοπικής Αστυνομίας, Δημοτικοί Σύμβουλοι της περιοχής, ο κ. Πανίκος Χατζηπαντελή - Λογιστής της Αρχιεπισκοπής Κύπρου, ο κ. Σάββας Παυλίδης - Ομότιμος Επιθεωρητής και τ. Προϊστάμενος ΚΕΑ και οι Μηχανικοί που σχεδίασαν τον Ιερό Ναό, κ. Μιχάλης Νεοκλέους, κ. Αντώνης Σαββίδης, κ. Χρήστος Παπαλοΐζου και κ. Ryan. 
Ο Ιερατικώς Προϊστάμενος, Πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας, προσφώνησε τους προσκεκλημένους, αναφέροντας μεταξύ άλλων και τα εξής λόγια:
ς φοβερς τπος οτος· οκ στι τοτο λλ᾿ οκος Θεο, κα ατη πλη το ορανο” (Γεν. 28, 17).
Μας αξίωσε ο Άγιος Θεός μας, δια πρεσβειών των Προστατών Αγίων μας, Παντελεήμονος του Ιαματικού και Παρασκευής της Αθληφόρου, και βέβαια με την σύμφωνη γνώμη και ευλογία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου και Ποιμενάρχου μας κ.κ. Γρηγορίου, και οπωσδήποτε με την ευγενική και γενναιόδωρη συνδρομή των Αρχόντων, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Εκκλ. Συμβουλίου κ. Παντελή Δημοσθένους, και των μελών και φίλων της Κοινότητάς μας, να ολοκληρώσουμε το ιερό και ιστορικό αυτό έργο και να οικοδομήσουμε εκ θεμελίων τον περικαλλή αυτό Ναό, ο οποίος αποτελεί ορόσημο και οδόσημο για την Κοινότητα, την Ομογένεια και την φιλόξενη τοπική κοινωνία του Harrow - ΒΔ Λονδίνου.
Ο σύγχρονος άγιος και ιδρυτής της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου στο Έσσεξ Αγγλίας Αρχιμανδριτης Σωφρόνιος Σαχάρωφ, είπε σε ένα κληρικό πνευματικό του παιδί καθώς κοίταζαν ένα ναό που είχε αρχίσει να κτίζεται στους χώρους της Μονής: «Είναι δύσκολο να κτίζεις ναό σήμερα. Θα ξεσηκωθούν όλα τα δαιμόνια». Και συνέχισε με ένα ανέκδοτο που είχε ακούσει στη Ρωσία.
«Κάποιος πήγε στην κόλαση αλλά όμως ήθελε να υπάρχει εκεί ναός για να προσεύχεται. Παρά την αμαρτωλότητά του αγαπούσε τον Θεό και ήθελε να προσεύχεται. Άρχισε να μετρά τον χώρο για να κάνει θεμέλια. Ένας διάβολος τον ρώτησε τι κάνει; Εκείνος απάντησε: «Θέλω να κτίσω ιερό ναό για να προσεύχομαι».
Ανησύχησε ο διάβολος γιατί δεν ήταν δυνατόν να κτιστεί ναός στην κόλαση και προσπάθησε να τον εμποδίσει. Δεν το κατόρθωσε και φώναξε και άλλους δαίμονες. Ούτε αυτοί μπόρεσαν. Το ανέφεραν στον αρχηγό τους. Και τότε συγκεντρώθηκαν πολλοί δαίμονες και τον έβγαλαν έξω από την κόλαση για να μην κτίσει ναό». Και συνέχισε ο Γέροντας: «Έτσι και εμείς κτίζουμε ναούς για να μετατρέψουμε την κόλαση σε παράδεισο και εάν δεν το κατορθώσουμε αυτό τότε θα επιτύχουμε να μην μας δεχτεί ο διάβολος στην κόλαση».
Αυτές τις ημέρες έχουμε τη μέγιστη χαρά και ευλογία να φιλοξενούμε στο ναό μας και την τιμία Κάρα της Αγίας Παρασκευής, τη ευγενική φροντίδα κι χορηγεία του Κτήτωρος του Ναού μας κ. Πανίκου Ηροδότου. Την Κάρα μετέφερε από την Ι.Μ. Πετράκη ο Αρχιμ. Κωνσταντίνος Σκαρτούλης με την συνοδεία του και τους ευχαριστούμε πολύ.
Καλωσορίζουμε ευγνωμόνως τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κιτίου κ. Χρυσόστομο που κατέφθασε από την Εσταυρωμένη Μεγαλόνησο Κύπρο για να λαμπρύνει με την παρουσία του τις τελετές των Εγκαινίων του Ναού μας. Επίσης, καλωσορίζουμε τους αγαπητούς και πολυσέβαστους αδελφούς και συλλειτουργούς που ήλθαν ειδικά από την Ελλάδα για να μοιραστούν μαζί μας τη χαρά του Εγκαινισμού αυτού.
Είναι ο σεβαστός Γέροντάς μου π. Ηλίας Αλευράς και ο Εφημέριος της πατρικής μου Ενορίας π. Γεώργιος Μητροσύλης, από το ιστορικό Ναύπλιο, με τη συνοδεία τους. Ακόμα ο ομογάλακτος αδελφός μου π. Γεώργιος Αντζουλάτος και ο σεβαστός μου π. Γεώργιος Θραψανάκης από την Αθήνα, με τις καλές τους οικογένειες.
  Καλωσορίζουμε, επίσης, όλους τους αδελφούς κληρικούς και τους ευλαβείς προσκυνητές που κατέφθασαν από διάφορες άλλες Κοινότητες και περιοχές του Λονδίνου για να συμπροσευχηθούν μαζί μας και να λάβουν την ευλογία των Ιαματικών Αγίων μας...

 









 Την Κυριακή, καθαυτό ημέρα των εγκαινίων, ο Όρθρος άρχισε στις 8.00πμ, έληξε δε η τελετή των Εγκαινίων και η Θεία Λειτουργία στις 3.30μμ
Αξιέπαινος κληρικός ο εφημέριος του Ναού π.Αναστάσιος Σαλαπάτας, διακονεί εκεί επί 20 χρόνια και με την έμπνευσή του οι ομογενείς της περιοχής αφενός συγκρότησαν ελληνικό σχολείο, στο οποίο φοιτούν 180 μαθητές και μαθήτριες, Δημοτικού-Γυμνασίου-Λυκείου. Τα Ελληνόπουλα αυτά φοιτούν το πρωί κανονικά σε Αγγλικά σχολεία και το απόγευμα παρακολουθούν 3ωρο πρόγραμμα ελληνικής γλώσσας, ελληνικής ιστορίας και ορθοδόξου κατηχήσεως. Δ/ντης του Κολλεγίου είναι ο προσοντούχος κληρικός π.Αναστάσιος Σαλαπάτας.
Στη θέση του εγκαινιασθέντος ορθοδόξου Ναού υπήρχε προηγουμένως Αγγλικανικό παρεκκλήσιο, το οποίο οι ορθόδοξοι της εκεί παροικίας αγόρασαν, κατεδάφισαν και μέσα σε ενάμιση χρόνο ανήγειραν τον καινούργιο ναό, ο οποίος, να σημειωθεί, είναι Βυζαντινής τεχνοτροπίας, ο πρώτος βυζαντινός ναός στο Λονδίνο τα τελευταία 134 χρόνια.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι με την ευκαιρία της εκεί παρουσίαςτου ιερωτάτου αυτού λειψάνου ο αρχιμ. Κων/νος Σκαρτούλης εκκλήθη να επισκεφθεί και την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ, όπου με πολλή ευλάβεια οι εκεί Ορθόδοξοι αδελφοί μας υπεδέχθησαν την Αγία. 
βλ.εκτενές ρεπορτάζ: http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio/arxiepiskopi-theiatiron/14479-2012-11-11-16-13-49




 









Ο π.Κων/νος επέστρεψε με την Αγία Κάρα στη Μονή την Δευτέρα 05 Νοεμβρίου 2012 το απόγευμα.

http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio/arxiepiskopi-theiatiron/14422-2012-11-06-17-22-47