Τρίτη, Δεκεμβρίου 18, 2012

Εκκλησιασμός Μαρασλείων Σχολείων




Περιμένοντας με τάξη και ευλάβεια την Θ.Κοινωνία..

τέσσερις ευλαβείς μαθητές αυθόρμητα πλαισίωσαν τον Ψάλτη

την ώρα του Κοινωνικού έψαλλαν το "Εξομολογείσθε τω Κυρίω"

προ του "δι'ευχών" τα μεγαλύτερα παιδιά με τη δασκάλα Μουσικής, έχοντας στα χέρια τα λόγια του τροπαρίου, έψαλαν με τις συμπαθητικές παιδικές φωνές τους το Απολυτίκιον της Γεννήσεως.

Μετά τη Θ.Λειτουργία στην αυλή. Απλότητα. Ηρεμία. Την έχουν τόσο ανάγκη..

Φιλικότητα, Αδελφικότητα, Ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία. Το βιώνουμε καθημερινά. Μόνο στους κόλπους της Εκκλησίας καλλιεργείται..
Μερικές παρατηρήσεις χρήσιμες: Η Θ.Λειτουργία να μην "τραβήξει" πολύ. Ανώδυνα μπορούμε να συντομεύσουμε τα Απολυτίκια μετά την Μ.Είσοδο, το "δύναμις" του Τρισαγίου κοκ. Επίσης, οι περισσότερες Ευχές διαβάσθηκαν εντός του Βήματος.
Στο "Πιστεύω" και το "Πάτερ ημών" δεν προτρέψαμε τους μαθητές να συνοδεύουν. Απλά, ο Ψάλτης και ο Λειτουργός συντονισμένοι απήγγειλαν τα ιερά κείμενα με αργό ρυθμό. Αυθόρμητα τα παιδιά ακολούθησαν. Συνέβη δε και το εξής. Καθώς ζεστάθηκαν οι ψυχές τους, συνέχισαν να συμμετέχουν-μουρμουρίζουν και στα ψαλτικά μέρη που επηκολούθησαν (Κύριε ελέησον, Άγιος Άγιος Άγιος Κύριος Σαββαώθ, Σε υμνούμεν). Αυτή η πηγαία παιδική ευλάβεια έδωσε την έμπνευση τον Ψάλτη να πει στο Κοινωνικό τον 135ο Ψαλμό με το γνωστό εφύμνιο "Αλληλούϊα", που εύκολα πάλι συνόδευαν τα παιδιά. Τρία-τέσσερα μάλιστα από αυτά ανέβηκαν στο Ψαλτικό, ενώ 2 άλλοι κρατούσαν το κερί και το θυμιατό στην μικρή και Μεγάλη Είσοδο.
Εννοείται ότι στην Μεγάλη Είσοδο έγινε ειδική μνημόνευση των Διευθυντών και Εκπαιδευτικών των Μαρασλείων Σχολείων, των μαθητών και μαθητριών μετά των γονέων αυτών, ως και του λοιπού προσωπικού των κοπιώντων και συντελούντων εις την αρτίαν μόρφωσιν και αγωγήν της νεότητος του Γένους ημών. Έτι δε και των ασθενοιύντων αδελφών ημών και των υπό οικονομικών δυσχερειών ασφυκτιούντων και των εν ανεργία διαπορούντων, και υπέρ ταχείας αποκαταστάσεως του βίου αυτών, υγείας, ευλογίας, προκοπής. Υπέρ δε αναπαύσεως των θεοφιλώς διακονησάντων και αφυπηρετησάντων εν τοις Σχολείοις τούτοις διδασκάλων και των Ευεργετών των Σχολείων τούτων.