Δευτέρα, Ιανουαρίου 07, 2013

ο Θεοφ.Σαλώνων στο Άγιον Όρος

Προεξάρχων στην εορτήν των Χριστουγέννων (με το παλαιό εορτολόγιο 7 Ιανουαρίου =25 Δεκεμβρίου) ευρέθη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σαλώνων κ.Αντώνιος, αδελφός της μονής μας.
Παραθέτουμε αυτούσιο το ρεπορτάζ και τις φωτογραφίες από την Ιστοσελίδα Amen:


Χριστούγεννα στο Πρωτάτο.

Λαμπρός και κατανυκτικός εορτασμός με την παρουσία και του Υφυπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Τσιάρα.
Καρυές, φωτορεπορτάζ του Κώστα Τζιβανίδη - επιμέλεια του Νίκου Παπαχρήστου.
Λαμπρός και χαρμόσυνος είναι ο εορτασμός των Χριστουγέννων στο Άγιον Όρος. Στο Πρωτάτο, στις Καρυές, τελέστηκε χοροστασία του Επισκόπου Σαλώνων Αντωνίου, παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Τσιάρα, του Πολιτικού Διοικητή Αρίστου Κασμίρογλου και άλλων επισήμων.
Ο Πρωτεπιστάτης Γέρων Μάξιμος Ιβηρίτης ευχαρίστησε τους υψηλούς επισκέπτες και όλους τους προσκυνητές και ευχήθηκε το καλόν του Ιερού Τόπου και της δοκιμαζομένης Πατρίδος μας. Τόνισε δε ότι “η Κυρία Θεοτόκος έτεκε τον Κύριον της δόξης Ιησούν Χριστόν εν φάτνη, διότι «ουκ ην τόπος τω καταλύματι»”. Αυτό το γεγονός, συνέχισε, ασφαλώς ήταν και ένα προμήνυμα για την επιδειχθείσα αχαριστία μεγάλης μερίδας ανθρώπων, οι οποίοι δεν δέχθηκαν τον Χριστό ως Δημιουργό και Σωτήρα του κόσμου. “Είθε, είπε ο Γέρων Μάξιμος, εν ταις εσχάταις ταύταις ημέραις να ευρεθή «κατάλυμα» εις όλας τας καρδίας των ανθρώπων, ώστε να γεννηθή εν αυταίς ο Θεάνθρωπος Ιησούς. Επί πλέον, να ευρεθή και «κατάλυμα» εις το κλεινόν άστυ των Αθηνών δια να ανεγερθή μεγαλοπρεπής ιερός Ναός του Σωτήρος Χριστού, προς εκπλήρωσιν του ευσεβούς τάματος του φιλοχρίστου έθνους των Ελλήνων”.
 








Να σημειωθεί, ότι ο Θεοφιλέστατος διετέλεσε αδελφός της Μονής Μεγίστης Λαύρας (από όπου προέρχεται και ο φετινός Πρώτος , Πανοσιώτατος Νικόδημος).