Δευτέρα, Αυγούστου 05, 2013

Μια πολύ ελπιδοφόρα είδηση για συντήρηση του Καθολικού



Πράσινο φως για την αποκατάσταση του καθολικού της Μονής Πετράκη
ΑΠΕ- ΜΠΕ Δευτέρα, 05 Αυγούστου, 2013

Δύο βυζαντινοί ναοί, από τους σημαντικότερους και παλαιότερους στην Ελλάδα, θα ενταχθούν σε καθεστώς συντήρησης. Πρόκειται για το Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη στην Αθήνα και την Αγία Σοφία (Παναγία Οδηγήτρια) στη Μονεμβασιά, που πρόκειται να αποκατασταθούν, μετά τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).

Ειδικότερα, σχεδιάζεται να συντηρηθούν οι τοιχογραφίες και τα λίθινα αρχιτεκτονικά στοιχεία του Καθολικού της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη και τα μαρμάρινα γλυπτά του ναού της Αγίας Σοφίας.

Ο ναός της Μονής Πετράκη θεωρείται μία από τις παλαιότερες εκκλησίες της Αθήνας που σώζονται και λειτουργούν έως σήμερα. Ανήκει στον τύπο του τετρακιόνιου σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλο, έχει νάρθηκα με τρούλο, ο δε εξωνάρθηκας προστέθηκε το 1804. Ρωγμές, νεότερες επεμβάσεις αλλά και επικαθίσεις ρύπων, καπναιθάλης, ρετσινιού, περιττωμάτων πτηνών, κεριού κ.ά. έχουν επιβαρύνει με τα χρόνια την κατάσταση των λίθινων αρχιτεκτονικών στοιχείων του Καθολικού της Μονής. Αλλά και οι περίφημες τοιχογραφίες (εκλεκτές νωπογραφίες-frescos του φημισμένου Αγιογράφου Γεωργίου Μάρκου) που κοσμούν κατάγραφα το εσωτερικό του αντιμετωπίζουν παρόμοιες καταστάσεις, ενώ υπάρχουν και απώλειες και αποκολλήσεις.