Τρίτη, Αυγούστου 13, 2013

Απόδοσις της Μεταμορφώσεως

Με λαμπρότητα και κατάνυξη τελέσθηκε στη Μονή η Απόδοση της Εορτής της Μεταμορφώσεως.
Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Καθηγούμενος Επίσκοπος Θαυμακού κ.Ιάκωβος, έχοντας συλλειτουργούς τους δύο Ηγουμενοσυμβούλους, Αρχιμ.Άγγελον Ανθόπουλον και Αρχιμ.Κων/νον Σκαρτούλην και διάκονον τον π.Συνέσιον. Έψαλλε δε ο Πρωτοψάλτης και Θεολόγος Καθηγητής των Αρσακείων κ.Παναγιώτης Ανδριόπουλος.
Μετά τα πέρας της Θ.Λειτουργίας ο Άγιος Καθηγούμενος απηύθυνε προς το εκκλησίασμα, αλλά και τους ακροατές του Ραδιοσταθμού της Συνόδου, απ'όπου αναμετεδίδετο η Ακολουθία, περιεκτική προσλαλιά, με το εξής περιεχόμενο:



«Εν τω φωτί σου οψόμεθα φως»
Σ’αυτό το ύψος της πνευματικής κλήσεως και βιοτής μας καλεί ο Μεταμορφωθείς Κύριος. Να ζήσουμε το Φως Του. Εμεις οι χριστιανοί, όμως, δυστυχώς, υποβαθμίσαμε την ποιότητα της ευσεβείας μας.
Μας απασχολούν έντονα τα επίγεια προβλήματα και τα επίγεια αγαθά, και όταν καταφεύγουμε σε Εκείνον, σχεδόν αποκλειστικά αιτούμεθα εξυπηρέτησιν όλων αυτών των αναγκών.
Παρ’ό,τι Εκεινος υποσχέθηκε ότι θα είναι μαζί μας «πάσας τας ημέρας» και μάλιστα εβεβαίωσε οτι θα εκπληρώνει τα τρέχοντα αιτήματά μας προτου καν του ζητήσουμε την βοήθειά Του, «οίδε γαρ ο Πατήρ υμών ο Ουράνιος ότι χρήζετε τούτων απάντων» και «πριν αιτήσασθαι» χορηγεί.
Απομένει λοιπόν, να δώσουμε έμφαση στα πνευματικά δωρήματα της Αγαθότητός Του, στην θέαση του ακτίστου φωτός, στην αληθή Θεοκοινωνίαν.
Κοντολογίς, ολη η ζωή μας οφείλει να είναι μια επιμελής προετοιμασία για τον ερχομό της παρουσίας Του εντός μας. Καθένας από μας καλείται και αναμένεται να βιώσει την παρουσία, το Φως, την θεία Χάρη, το πλήρωμα του θεϊκού καταυγασμού της υπάρξεως.
Γι αυτο άλλωστε δεν ανταποκρίθηκε ο Κύριος στην εισήγηση του Απ.Πέτρου να στήσουν τρεις σκηνές και να εγκατασταθούν στο όρος Θαβώρ.
Τους επανέφερε μέσα στην κοινωνία, ανάμεσα στους ανθρώπους, ώστε να γίνουν κήρυκες και μάρτυρες της Χάριτος και του θείου Φωτός. Ωστε εν συνεχεία ολοι να εχουν την δυνατότητα αυτής της εμπειρίας.
Να σημειώσουμε δε και το εξής. Όταν η παρουσία του Αγίου και Προσκυνητού Τριαδικού Θεού καταυγάζει την υπαρξή μας, τότε αυτή η εμπειρία μας προσδίδει την δυνατότητα να ανταπεξερχόμεθα και σε όλες τις άλλες τρέχουσες αντιξοότητες και τις επίγειες υποχρεώσεις.
Ας ζήσουμε, λοιπόν, με συνέπεια και με ευθυνη με προετοιμασία και με αγώνα γι’αυτό το βάθος της ορθοδόξου ευσεβείας.
Για να μπορεσουμε να αντέξουμε στους πειρασμους και να διαβούμε την στενωπόν του βίου τούτου, ας επιμελούμεθα της ψυχής μας και ας προετοιμάζουμε το έδαφος, ώστε να εχουμε την θέα του θείου φωτός.
Όπως οι Άγιοι Απόστολοι έκθαμβοι και ενδυναμωμένοι άντεξαν το καμίνι και τον συγκλονισμό των αχράντων παθών και της σταυρώσεως του Λυτρωτού μας και όλους τους μετέπειτα αγώνες και τελικά το μαρτύριο.
«εν τω φωτί Σου οψόμεθα φως». 
Ας είναι πόθος και στόχος μας και προσευχή και προσδοκία όλων μας. 
Καλό Δεκαπενταύγουστο.