Πέμπτη, Αυγούστου 08, 2013

Από το πανηγύρι Μετοχίου Μεταμορφώσεως Μενίδι



Εορτάσθηκε με πανηγυρικό τόνο και φέτος το Μετόχιο της Μονής μας στο Μενίδι.
Πλήθος κόσμου. Παρουσία Επισήμων της περιοχής και Φιλαρμονική του Δήμου. Ευλογία νέων σταφυλών. Δέηση στην πηγή-Αγίασμα. Δεξίωση στο τέλος από το αθλητικό κέντρο Paradise σε όλους τους προσκυνητές.

Δείτε δημοσιεύματα και λοιπό ειδησεογραφικό υλικό:







Αναβιώνουν έθιμα αιώνων στο πανηγύρι της Αγ.Σωτήρας στις Αχαρνές     
Τετάρτη, 31 Ιούλιος 2013 13:20
Τα χνάρια της παράδοσης θ' ακολουθήσει το φετινό πανηγύρι της Αγίας Σωτήρας στις Αχαρνές. Την παραμονή της εορτής, Δευτέρα 5 Αυγούστου, θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός. Η γιορτή της Μεταμόρφωσης της Σωτήρος έχει μια ξεχωριστή ιστορικότητα στην πόλη των Αχαρνών που χρονολογείται αρκετούς αιώνες πριν από το σήμερα.

Κατά την παράδοση δεν έπρεπε να κόβουν και να δοκιμάζουν σταφύλια πριν την 6η Αυγούστου-γιορτή της Μεταμόρφωσης της Σωτήρας-γιαί πάθαιναν θέρμες. Την μέρα της γιορτής, ξεκινούσαν όλοι για το Ναό του Σωτήρα στο Χαμόμυλο, με σταφύλια από τα αμπέλια τους και τα έφερναν στο ναό.

Εκεί, ο ιερέας ευλογούσε τους νέους καρπούς και μοίραζε στο εκκλησίασμα ένα μικρό τσαμπί από τα "σωτηρεμένα σταφύλια". Στο εξής μπορούσαν να τα γεύονται άφοβα χωρίς τον κίνδυνο της θέρμης. Τα τελευταία χρόνια, το παρακείμενο πάρκο Paradise Park σε συνεργασία με την Μονή Πετράκη(στην οποία ανήκει ο Ναός)και τον Δήμο Αχαρνών, προχώρησαν στην συντήρηση και την εξωτερική ανακαίνιση του Ναού, παράλληλα με την αποκατάσταση της ομώνυμης ιστορικής πηγής.

Η πηγή, σύμφωνα με αναφορές, αποτελούσε μέρος ενός μεγάλου μοναστηριού όπου το καθολικό ήταν ο ναϊσκος της Αγίας Σωτήρας και η πηγή αποτελούσε το αγίασμα της μονής. Σ' αυτόν το χώρο, τριάντα χρόνια πριν γινόταν ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια των Αχαρνών.
Το πάρκο Paradise μαζί με το Δήμο Αχαρνών, τη Μονή Πετράκη και το κτήμα Ιγγλέσης αναβιώνουν και φέτος την θρησκευτική τελετή και παράδοση.

Εορτή Σωτήρος