Τετάρτη, Νοεμβρίου 09, 2011

Εορτή του Αγ.Μηνά

Ο Μεγαλομάρτυς Μηνάς είναι ιδιαιτέρως αγαπητός στην Ελλάδα μας, και ειδικά στο Αιγαίο, αλλά και ευρύτερα στην Μεσόγειο.

Είναι (μαζί με τον Μεγαλομάρτυρα Ισίδωρο) πολιούχος της Χίου, και ελευθερωτής της το 1912. Καθώς και Πολιούχος και ελευθερωτής της Καστοριάς.

Είναι Πολιούχος της πόλεως Ηρακλείου Κρήτης, έσωσε δε αυτήν το Πάσχα του 1826 από σχέδιο επιδρομής των Τούρκων και σφαγιασμό του λαού. Όπως επίσης θαυμαστώς διέσωσε τον Ναόν του από βομβαρδισμό των Γερμανών κατά το 1941 (οι οβίδες, που αστόχησαν φυλάσσονται στο προαύλιο του Ναού).

Είναι δεύτερος Πολιούχος της Θεσσαλονίκης, καθώς ο Ναός του διετέλεσε Μητρόπολη της συμπρωτευούσης, και εκεί υπήρξε παλαιά φημισμένη Μονή.

Είναι Προστάτης της Αστυνομίας Πόλεων.

Περιφρούρησε τους ευλαβείς στρατιώτες μας το 1920-22 στα μέρη όπου είχε ασκηθεί και μαρτύρησε, το Κοτυάειον δηλ. την Κιουτάχεια.


Συνετέλεσε στη νίκη των ελευθέρων λαών κατά του Ρόμελ, αφού στην περιοχή της Μονής του Δυτικώς της Αλεξανδρείας συνήφθησαν οι μάχες, και η παρουσία και παρέμβασή του υπήρξε εμφανής σε πολλούς.

Στην Μονή μας έχουμε παλαιά Εικόνα του Αγίου, θαυματουργό, την οποία προβάλλουμε ιες προσκύνησιν την ημέραν αυτήν της Μνήμης του.