Σάββατο, Μαρτίου 24, 2012

Σύναξις της Αδελφότητος της Ι.Μονής



Πραγματοποιήθηκε και φέτος, Χάριτι θεία, η Γενική Σύναξη των αδελφών της Μονής Πετράκη.

Όπως είναι γνωστόν, οι Ιερομόναχοι αδελφοί της Μονής διακονούν με πολύ ζήλο σε διάφορες Ενορίες ή επίκαιρες θέσεις της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Το πρόγραμμά τους είναι βαρύ. Οι ποιμαντικές ανάγκες των χριστιανών πολλές. Αέναος η δραστηριότητα των αδελφών, ώστε να επαρκέσουν στην αποστολή τους, στο να εκπληρώσουν τις ιερατικές υποχρεώσεις τους με τα Ι.Μυστήρια και τις Ι.Ακολουθίες, και παράλληλα να επαρκέσουν στην συμπαράσταση του ποιμνίου τους.

Ωστόσο, μία φορά το έτος, τουλάχιστον, συγκεντρώνονται όλοι οι αδελφοί στον οικείο και προσφιλή του χώρο της Μονής, λειτουργούνται από κοινού, και εν συνεχεία, μέσα σε ατμόσφαιρα εν Χριστώ αδελφοσύνης, ασχολούνται με κάποιο πνευματικό θέμα και διαλέγονται πάνω στην τόσο ιερή ιδιότητα και αποστολή τους, αλληλοενισχυόμενοι.

Και αυτή η χαρακτηριστική ημέρα ψυχικής ανανεώσεως είναι κάθε χρόνο το Σάββατο της Δ'Εβδομάδος των Νηστειών. Μέσα στο κλίμα της πνευματικότητος, που δημιουργεί η Αγία Τεσσαρακοστή, και με εμπνευστή τον καθηγητή της ερήμου και των πνευματικών αγωνισμάτων, τον Όσιο Ιωάννη της Κλίμακος.

Έτσι, λοιπόν, και φέτος συνεκεντρώθησαν σχεδόν όλοι οι αδελφοί το Σάββατο 24.03.2012.
Μετά την Θ.Λειτουργία, στο Αρχονταρίκι της Μονής, προσεφέρθη καφές, και εν συνεχεία ο Άγιος Καθηγούμενος ωμίλησε πάνω στο μεγάλο θέμα της Ι.Εξομολογήσεως. Ετόνισε πόσο αναγκαία είναι η βαθυτέρα καλλιέργεια των πιστών, ώστε να εκφεύγουν από την τυπικότητα ή ακόμη και από μίαν απλοϊκήν και αδιαμόρφωτον, θολήν και ίσως και δεισιδαίμονα θρησκευτικότητα, να πορεύονται δε εις βαθύτερα επίπεδα ψυχικής καθάρσεως και ουσιαστικής Θεο-κοινωνίας. Τόνισε δε, ότι και η προσωπική εξομολόγηση των Ιερέων είναι αναγκαία, ώστε και αυτοί να καθαίρονται από τους αναπόφευκτους σπίλους της καθημερινότητος και να ανανεώνονται μέσα στην ζωοποιό Χάρη του Κυρίου.

Στον διάλογο, που επηκολούθησε σημαντικές θέσεις εξέφερε και ο Θεοφ.Σαλώνων κ.Αντώνιος, αδελφός της Μονής, ο οποίος και συμμετείχε στην εκδήλωση.