Κυριακή, Σεπτεμβρίου 23, 2012

Το Συνέδριο για την Επισκοπή Θαυμακού



Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου στην πόλη του Δομοκού το διήμερο Ιστορικό Συνέδριο, που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος με την συνεργασία του Δήμου Δομοκού, και είχε ως θέμα «Η Εκκλησιαστική Ιστορία της Επαρχίας Θαυμακού».

Το Συνέδριο έλαβε χώρα στη μεγάλη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Δομοκού, και το παρακολούθησαν πολλοί από την πόλη του Δομοκού και την ευρύτερη περιοχή.
Μετά την καθιερωμένη προσευχή, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  κ. Νικόλαος προσεφώνησε του Αρχιερείς, τους παρισταμένους επισήμους και τους συνέδρους, εκφράζοντας την χαρά του για το πρωτόγνωρο αυτό γεγονός, που τιμά τον Δομοκό και εκφράζει την αγαστή συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως και της τοπικής αυτοδιοικήσεως, αποσκοπεί στην προβολή της πνευματικής κληρονομιάς του τόπου και αποβλέπει στην στενότερη επαφή κυρίως της νέας γενιάς με την ιστορία.
Σε αυτό το πνεύμα κινήθηκε και ο χαιρετισμός του Δημάρχου Δομοκού κ. Στυλιανού Σύρου.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θωμάς Στάικος, ο οποίος επήνεσε τον Σεβασμιώτατο για τις εντυπωσιακές δραστηριότητές του.
Επίσης χαιρέτησε την ομήγυρη και ο πρόεδρος των εν Αθήναις Δομοκιτών κ. Χρίστος Τσουτσουλόπουλος.

Εν συνεχεία ακολούθησαν οι πολύ ενδιαφέρουσες Εισηγήσεις, τις οποίες οι Σύνεδροι παρακολούθησαν με μεγάλη προσοχή.

Η πρώτη ημέρα του Συνεδρίου μετά τις Εισηγήσεις περιελάμβανε προσκυνηματική επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου Ομβριακής, όπου η Γερόντισσα Μακαρία υπεδέχθη με το Μοναστηριακό τελετουργικό τους Αρχιερείς και τους Συνέδρους και μετά την δέηση στο Καθολικό παρέθεσε Αβραμιαία φιλοξενία.

Το απόγευμα οι Σύνεδροι επισκέφτηκαν την άλλη Ιερά Μονή της περιοχής, την Παναγία Φανερωμένη, όπου τους υπεδέχθη εγκάρδια ο Ηγούμενος Αρχιμ. Αθανάσιος Σύρος.

Το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο της Αγίας Παρασκευής το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο παρέθεσε Δείπνο στο οποίο παρεκάθησαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θαυμακού κ. Ιάκωβος και οι Εισηγητές.

Την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου με κάθε μεγαλοπρέπεια τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Δομοκού Αρχιερατικό Συλλείτουργο, με την συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Ρεντίνης κ. Σεραφείμ και Θαυμακού κ. Ιακώβου.
Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο άγιος Θαυμακού, ο οποίος με γλαφυρότητα και θεολογικό στοχασμό προσέφερε πατερική διδαχή στο εκκλησίασμα.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους Αρχιερείς για την παρουσία τους και προσέφερε το μετάλλιο της Ιεράς Μητροπόλεως.
Ιδιαιτέρως εις τον άγιο Θαυμακού προσέφερε αρχιερατικό εγκόλπιο, εις τιμήν και ένδειξη του πνευματικού συνδέσμου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος με το σεπτό πρόσωπό του και την πάλαι ποτέ διαλάμψασα Επισκοπή Θαυμακού, της οποίας φέρει τον τίτλο.
Επίσης προσέφερε το μετάλλιο της Ιεράς Μητροπόλεως σε όλους τους Εισηγητές, στο Δήμαρχο Δομοκού, στον πρόεδρο των εν Αθήναις Δομοκιτών και στον εφημέριο της Αγίας Παρασκευής Δομοκού Πρωτοπρ. π. Νικόλαο Κουλουμπρούκα για την συμβολή τους στην επιτυχία του Συνεδρίου.

Η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, στην οποία έψαλλε ο παλαίμαχος πρωτοψάλτης κ. Φιλοκτήμων Παπαδημητρίου και ο καθηγητής κ. Μιχαήλ Στρουμπάκης, επισφραγίστηκε με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες και πανηγυρικά ψάλματα από τους Ιεροψάλτες.

Το ωραίο διήμερο στο Δομοκό έληξε με επίσημο γεύμα που προσέφερε εις του υψηλούς επισκέπτες ο Δήμος Δομοκού.    

Στις εορταστικές εκδηλώσεις παρέστησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Κύριλλος, Αυλώνος κ. Χριστόδουλος, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Ρεντίνης κ. Σεραφείμ και Θαυμακού κ. Ιάκωβος.