Δευτέρα, Ιουλίου 16, 2012

Τριετία Αρχιμ.Χρυσοστόμου Αγγέλου

Κατά την Θ.Λειτουργία στο Καθολικό της Μονής μας σήμερα ετελέσθη το Τριετές Μνημόσυνον του αλησμονήτου Γέροντος Αρχιμ.Χρυσοστόμου Αγγέλου.
Παραθέτουμε σκιαγραφία της προσωπικότητός του και της εκκλησιαστικής προσφοράς του.


Την Τετάρτην 15 Ιουλίου 2009, εκοιμήθη εν Κυρίω ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης και έγκριτος Κληρικός της Μονής Πετράκη π.Χρυσόστομος Αγγέλου.
Ο εκλιπών (κατά κόσμον Αλέξανδρος) είχε γεννηθεί στην Αθήνα το 1932 υπό ευσεβών γονέων, συνεδέθη δε ενωρίς με τον ευλογημένον Γέροντα των τελευταίων χρόνων Αρχιμ.Χερουβείμ Καράμπελαν, Αγιορείτην, Ιδρυτήν της πνευματικής κινήσεως και είτα Μονής του ΠΑΡΑΚΛΗΤΟΥ, παρά του πόδας του οποίου εδιδάχθη, εμυήθη και εκαλλιεργήθη εις την ορθόδοξον πνευματικότητα.
Φιλομαθέστατος ων, έλαβε πτυχία Θεολογικής, Φιλοσοφικής και Αρχαιολογίας.
Υπηρέτησε την στρατιωτικήν του θητείαν ως έφεδρος Αξιωματικός Αεροπορίας, δηλώσας μάλιστα και ανακατάταξιν ενός έτους, εξυπηρετών τις θρησκευτικές ανάγκες των στρατευμένων.
Υπηρέτησεν εν συνεχεία ως Καθηγητής στο Λεόντειον Λύκειον Πατησίων, επί 35 έτη. Δίδαξε στην Σχολήν Κατηχητών της Απ.Διακονίας, επί δεκαετίαν.
Εργάσθηκε προς φρονηματισμόν και πνευματικήν ανόρθωσιν της νεότητος με κατάλληλες Ομιλίες επί δεκαετίαν στις Φυλακές Ανηλίκων Αθηνών.
Εις ώριμον ηλικίαν 45 ετών ανέλαβε και το ιερατικόν χάρισμα, χειροτονηθείς, με την ευλογίαν του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, από τον πολιόν Μητροπολίτην Άρτης Ιγνάτιον, τον Τσίγκρην, και έλαβε το οφφίκιον του Αρχιμανδρίτου και την ιδιότητα του Πνευματικού.
Ως κληρικός διηκόνησεν επί 25 έτη εις το Αμαλίειον Ορφανοτροφείον και εν συνεχεία επί 6 έτη εις το Μερόπειον Ίδρυμα, παρά την Ακρόπολιν.
Επίσης υπήρξεν επί δεκαετίαν παραγωγός Εκπομπής εις τον Ραδιοσταθμόν της Συνόδου, παρουσιάζων πνευματικά θέματα με ομάδα Επιστημόνων, πνευματικών τέκνων του.
Διατηρούσε με το πλήθος αυτό των πνευματικών τέκνων του Κύκλον Μελέτης Αγίας Γραφής κάθε Τρίτην εις τον Ναόν Αγ.Αναργύρων πλατ.Κουμουνδούρου, ως επίσης ίδρυσε και συνετήρει από το 1981 μέχρι σήμερα Οικοτροφείον Φοιτητών στα Σεπόλια υπό την επωνυμίαν ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΙΣ.
Πολύ τακτικά ταξίδευε με ομάδες προσκυνητών και πνευματικών του παιδιών στους Αγ.Τόπους και το Σινά και σκιρτούσε η καρδιά του από θεία χαρά κάθε φορά που ιερουργούσε στον Πανάγιο Τάφο, στην Βηθλεέμ, στον Τάφο της Παναγίας στην Γεθσημανή, και ακόμη ψηλά επάνω στο Όρος Σινά που ανέβαινε μέχρι το τέλος της ζωής του με πόθο ιερό και ιδιαίτερα νεανικό σφρίγος.
Το έτος 1999 ίδρυσε και Ησυχαστήριον, κατόπιν ευλογίας του επιχωρίου Μητροπολίτου –και είτα Αρχιεπισκόπου Αθηνών- κ.κ.Ιερωνύμου (Λιάπη) επ’ονόματι του ΟΣΙΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ στο Αμπελοχώρι Θηβών.
Εξομολογούσε δε κάθε Τετάρτην ανελλιπώς εις την Μονήν Πετράκην.
Η Κηδεία του εψάλη την Πέμπτην 16 Ιουλίου 2009, στον Αγ.Γεώργιον οδού Πειραιώς, συμπροσευχομένων 7 Αρχιερέων και πρωτοστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.Ιερωνύμου, η δε ταφή του σεπτού του σκηνώματος έγινε στην Ιερά Μονή του Αγίου Ιερωνύμου στο Αμπελοχώρι Θηβών. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιγνάτιος, πνευματικός αδελφός του εκλιπόντος και συνοδοιπόρος στη ιερατική του σταδιοδρομία, μαζί και με τον αχώριστο φίλο του μακαριστού, Αρχιμανδρίτη π.Τιμόθεο Λαϊβερά, από την Σαλαμίνα, τον συνόδευσαν στην Εξόδιο Ακολουθία με πολλή συγκίνηση και αγάπη.
Μνημόσυνα υπέρ του εκλιπόντος.
Την Τετάρτην 22 Ιουλίου 2009 ετελέσθη Θ.Λειτουργία στην Μονήν Πετράκη υπό του Καθηγουμένου αυτής, με επιμνημόσυνον Τρισάγιον διά τα ενιάμερα του κοιμηθέντος.
Την Πέμπτην 23 Ιουλίου 2009 εψάλη Τρισάγιον εις το Ησυχαστήριον του Οσ.Ιερωνύμου στην Θήβαν, μετά την Θ.Λειτουργίαν.
Στις 22 Αυγούστου 2009 ετελέσθηΤεσσαρακονθήμερον Μνημόσυνον εις το Ησυχαστήριον του Οσ.Ιερωνύμου, ιερουργούντος των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Θηβών κ.κ.Γεωργίου & Λαρίσης κ.κ.Ιγνατίου.
Στις 23 Αυγούστου 2009, ετελέσθη επίσης Μνημόσυνον εις τον Ι.Ναόν Αγ.Γεωργίου οδ.Πειραιως, διά τα πνευματικά του τέκνα και γενικώς δι’όσους διαμένουν εν Αθήναις γνωστούς αυτού, τιμώντων την μνήμην του.