Παρασκευή, Ιανουαρίου 27, 2012

ἡ Ὁμιλία τοῦ Καθηγουμένου στὴν Ἀρχαιολογικὴ

Επιτυχία σημείωσε η χθεσινή εκδήλωση στην Αρχαιολογική Εταιρεία με θέμα την προσφορά της Μονής Πετράκη στην πόλη των Αθηνων και το Έθνος.

Η ευρύχωρη αίθουσα της Αρχαιολογικής γέμισε από φιλίστορες Αθηναίους, ως και από κληρικούς και λαϊκούς φίλους της Μονής, οι οποίοι με έντονο ενδιαφέρον παρακολούθησαν επί 1.30'ώρα την εκδήλωση.

Προλόγισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Αθηναίων και πρ.Αντιδήμαρχος Αθηναίων κ.Ελευθέριος Σκιαδάς, καθώς επίσης και ο Θεοφ.Επίσκοπος Ναζιανζού κ.Θεοδώρητος, ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου, αλλά και ως παλαιός Αθηναίος και αυτός και προσωπικός φίλος του Καθηγουμένου. Έπλεξαν δε και οι δύο το εγκώμιο του ακάματου κληρικού, ο οποίος επί 40 έτη υπηρετεί την Εκκλησία και την Μονή "απροϋποθέτως", με υψηλό ήθος και διακεκριμένη πνευματικότητα.

Εν συνεχεία ο σεβαστός Αρχιμ.π.Ιάκωβος Μπιζαούρτης ανέπτυξε το θέμα του με σαφήνεια, αλλά και την χαρακτηρίζουσαν αυτόν σεμνότητα, και με πολλά ιστορικά στοιχεία παρουσίασε την μεγαλειώδη προσφορά της Μονής κατά την διαδρομή των 340 χρόνων της υπάρξεώς της.

Ως συμπλήρωμα της Ομιλίας του, η οποία διήρκεσε περί τα 40' ακολούθησε προβολή εικόνων και ντοκουμέντων επί του θέματος, τα οποία εντυπωσίασαν.

Προεβλήθησαν παλαιές φωτογραφίες από το πρώτο ξεκίνημα του Νοσοκ.Ευαγγελισμός, της Γεναδείου Βιβλιοθήκης, του Νοσοκ.Παίδων, του Πτωχοκομείου κοκ. Ήτο δε μιά επι πλέον έκπληξη η πληροφορία ότι ο πασίγνωστος Μαραθωνοδρόμος και πρώτος Ολυμπιονίκης Σπύρος Λούης ήτο ...υπάλληλος της Μονής και φύλακας στα κτήματά της στο Μαρούσι!


ιδιόγραφη Αναφορά του Φύλακα Σπ.Λούη

χαρακτηριστική η απλοϊκότητα του φιλότιμου έλληνα..

Και η Εκκλησία εξακολουθεί να πορεύεται, να συμπαρίσταται στον λαό, να προσφέρει..