Δευτέρα, Φεβρουαρίου 06, 2012

Αγρυπνία στην Μονή Αστερίου

Για μιά ακόμα φορά με τις ευλογίες του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη κ.Ιακώβου, το βράδυ της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου 2012, οι Νεανικές Ενοριακές Συνάξεις του Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού τέλεσαν Ιερά Αγρυπνία στο Ιερό Μετόχιο της Μονής Αστερίου με την ευκαιρία της εορτής του Οσίου Λουκά του εν Στειρίω της Ελλάδος.


Η ιστορία αλλά ακόμα και αυτό το όνομα της Μονής Αστερίου συνδέονται με το πρόσωπο του τιμωμένου Οσίου Λουκά. Όπως διασώζεται από το συναξάρι του αλλά και από την προφορική παράδοση, όπως έχει διασωθεί στην τοπική Εκκλησία των Αθηνών, ο όσιος Λουκάς σε ηλικία μόλις δεκατεσσάρων ετών έρχεται από τα μέρη της Φωκίδας στην Αθήνα και λαμβάνει το μοναχικό σχήμα στο Ναό της Θεοτόκου στο Μοναστηράκι ή κατ' άλλους στο Ναό της Αθηνιώτισσας Παναγίας στον Παρθενώνα και εν συνεχεία εγκαθίσταται και κάνει τα πρώτα βήματα του μοναχικού βίου του στη Μονή Ταξιαρχών Αστερίου (προφανώς κοντά σε γέροντες, που εμόναζαν εκεί, καθώς ο Υμηττός ήταν γνωστός μοναστικός τόπος).


Στη συνέχεια ο Θεός οδηγεί τα διαβήματά του στη περιοχή της Βοιωτίας, όπου γίνεται ο ιδρυτής της περιώνυμης Μονής των βυζαντινών και κατοπινών χρόνων στο Στείρι της Ελλάδος (λίγο πιό κάτω από το Δίστομο της Λειβαδιάς), όπου σε όλους τους επόμενους αιώνες πλήθη πιστών συρρέουν για να προσευχηθούν ενώπιον του θαυματουργού σκήνους του οσίου Λουκά και να λειτουργηθούν κάτω από τους εξαίσιους βυζαντινούς θόλους και τα ψηφιδωτά της μεγαλόπρεπης βυζαντινής Μονής.

Πρέπει εδώ να σημειώσουμε πως η Μονή Ταξιαρχών Αστερίου πήρε κατά πάσα πιθανότητα το προσωνύμιο "Αστερίου" ως παραφθορά της λέξης «εκ Στειρίου». Ήταν δηλαδή το Μοναστήρι, όπου πέρασε και άφησε φήμη ιδιαίτερης χάρης και οσιότητος ο θαυματουργός όσιος Λουκάς ο εκ Στειρίου. Η Μονή Ταξιαρχών, λοιπόν, «του εκ Στειρίου», και με την παραφθορά «του Αστερίου».

Με την ευκαιρία λοιπόν της μνήμης του Οσίου τελέστηκε αγρυπνία στη Μονή παρά το γεγονός ότι επικρατούσαν όλως ιδιαιτέρως αντίξοες καιρικές συνθήκες. Κατά την διάρκεια του όρθρου, ισχυρές καταιγίδες και κεραυνοί έπλητταν το όρος του Υμηττού, ενώ τα σύννεφα είχαν καλύψει όλη την περιοχή. Ο όσιος όμως έκανε αισθητή την παρουσία του, αφού όλοι οι παριστάμενοι γίναμε μάρτυρες του εξής θαυμαστου σημείου‧ μόλις μπήκαμε στη θεία λειτουργία και είπαμε το "εὐλογημένη ἡ βασιλεία..." μιά ξαφνική σιγή επικράτησε και το μόνο που θύμιζε τα έντονα καιρικά φαινόμενα που προηγήθηκαν ήταν ο ήχος από έναν μικρό παρακείμενο χείμαρρο που κατέβαινε ορμητικά από τις κορυφές του Υμηττού.

Τελειώσαμε τη θεία Λειτουργία, μεταλάβαμε των Αχράντων Μυστηρίων και αφού αφήσαμε ως δέηση αλλά και τιμή προς τον Όσιο μία ευμεγέθη αγιογραφημένη φορητή εικόνα, στην οποία εικονίζεται ο όσιος Λουκάς να κρατά στο χέρι του τη Μονή, περάσαμε στο Αρχονταρίκι όπου μας περίμενε ένα κέρασμα που είχαν ετοιμάσει οι ενορίτες του Αγίου Γεωργίου. Ζεσταθήκαμε λίγο στο αναμμένο τζάκι και στη συνέχεια κατηφορίσαμε και πάλι στην πολύβουη πόλη, κομίζοντας μαζί μας τις ευλογίες του οσίου Λουκά και λιτανεύοντας τη χάρη του στους βρεγμένους δρόμους της...


Η επόμενη αγρυπνία που θα τελέσουμε πάλι στη Μονή Αστερίου θα είναι, συν Θεώ, το βράδυ της Πέμπτης της Διακαινισίμου εβδομάδος, 19 Απριλίου, ξημερώνοντας της Ζωοδόχου Πηγής...
Αρχιμ.Μ.Στ.