Δευτέρα, Ιουνίου 25, 2012

Η Μονή Πετράκη σήμερα

Αφορμή για το παρόν άρθρο απετέλεσε το γεγονός ότι το απλό αυτό blog της Μονής Πετράκη πλησιάζει να κλείσει τον ένα χρόνο λειτουργίας του (ξεκίνησε στις 15/07/2011).
Η Εταιρία-Πάροχος δίνει αυτομάτως τα στατιστικά στοιχεία: Επισκέψεις: 31.600 (σχεδόν 3.000 κάθε μήνα) από Χώρες: (κατά σειρά επισκεψιμότητος) Ελλάδα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Γερμανία, Ιταλία, Βρεττανία, Κύπρος,Αυστραλία, Ρωσία, Γαλλία.
Και φίλοι αυτοπροαίρετοι: 41.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο σεπτός Καθηγούμενος της Μονής, από την πρώτη στιγμή της αναρρήσεώς του, στις 3.12.2003, επεσήμανε την αξία της Διαδικτυακής Επικοινωνίας και θέσπισε από τον Ιανουάριο του 2004 την επίσημη Ιστοσελίδα της Μονής www.monipetraki.gr, η οποία εξακολουθεί να υφίσταται και παρέχει τις βασικές πηροφορίες περί της Μονής, καθώς και τα κείμενα των Ομιλιών του Θεοφιλεστάτου κατά τις Αγρυπνίες.
Το παρόν blog αποτελεί απλώς ένα πιό ευέλικτο "εργαλείο" για ανακοινώσεις και ειδήσεις, σχετικές με την τρέχουσα επικαιρότητα της Μονής.
Το πολύ σημαντικό, που πρέπει να τονισθεί είναι ότι το κλίμα της Μονής, με την ευχή του Καθηγουμένου της και την ειρηνική μεταξύ των αδελφών παρουσία του, είναι ιδιαίτερα πνευματικό και ησυχαστικό. Κύρια μέριμνα των αδελφών είναι οι Ιερές Ακολουθίες, η διακονία στο φιλάνθρωπο Μυστήριο της Εξομολογήσεως, καθώς και κάθε έκτακτη συμπαράσταση σε ασθενείς των παρακειμένων Νοσοκομείων (Ευαγγελισμός, ΝΙΜΤΣ, Ναυτικό κλπ).
Κάθε πρωϊ προσέρχονται στην Θ.Λειτουργία 60-70 πιστοί, μέσα σε κλίμα απολύτου ευλαβείας και ευταξίας. Στο Εσπερινό και το Απόδειπνο μετέχουν καθημερινά περί τους 25. Και στις κατά μήνα Αγρυπνίες 150-250 πιστοί.
Άνθρωποι, που επιζητούν την ηρεμία, την πνευματική ανασυγκρότηση, την ψυχική τόνωση, ευρίσκουν απάνεμο λιμάνι και ασφαλές καταφύγιο. Άνθρωποι άδολοι και αγνοί, που ζητούν τον Θεό!..
Δίπλα ακριβώς από το κέντρο λήψεων αποφάσεων της Ελλαδικής Εκκλησίας, δεν θα ακούσετε ούτε "ειδήσεις" ούτε "σχόλια" από τους διαδρόμους του Συνοδικού Μεγάρου. Ο Θεοφιλέστατος Καθηγούμενος έχει δώσει γραμμή και πνεύμα: "την ψυχή μας, την κλήση μας, την Λατρεία του Θεού και την Διακονίαν των ψυχών".
Και πραγματικά, μέσα στα 9 χρόνια της Ηγουμενίας του ποτέ δεν δημιουργήθηκε πρόβλημα στην Εκκλησία από την Μονή. Αντίθετα, πνεύμα Θεού εκπορεύεται και ευλάβεια και δοξολογία ψυχών. Και σχεδόν 40 κουρές νέων μοναχών!..
Είναι δε και κάτι άλλο αξιοσημείωτο: Οι πιστοί που προσέρχονται, δεν παρουσιάζουν ούτε από μακρυά στοιχειά φανατικής προσκολλήσεως στην Μονή ή στα πρόσωπα της Μονής. Ούτε δε αντιπαλότητες, αντιζηλίες, επιφυλάξεις μεταξύ των αδελφών (που δυστυχώς δεν αποφεύγονται συνήθως σε παρομοίους χώρους). Από τον Γέροντα Φώτιο, μέχρι τον συμπαθέστατο Πνευματικό Αγάπιο, μέχρι τον ακάματο και βραβευμένο από την Εκκλησία Αρχιμ.Νεκτάριο, που διακονεί στο Νοσοκ.Αγ.Σάββας, και μέχρι τον Θεοφ.Σαλώνων, που Προϊσταται των Οικονομικών Υπηρεσιών της Συνόδου και έχει διακριθεί ως πνευματικός πατήρ χιλιάδων ψυχών, παντού επικρατεί ταπεινωσύνη, απροσποίητη απλότητα, αμοιβαίος σεβασμός και ειλικρινής εν Χριστώ φιλαδελφία. Παρόμοια δε αρμονία και απόλυτη συμψυχία επικρατεί και μέσα στο Ηγουμενοσυμβούλιο, με τους εκλεκτούς αδελφούς που ανέδειξε ομοθύμως πρόπερυσι η Σύναξη της Αδελφότητος, τον Αρχιμ.Άγγελο Ανθόπουλο και τον Αρχιμ.Κων/νο Σκαρτούλη.
Δεν είναι, λοιπόν, διόλου παράδοξο, πώς οι Προκαθήμενοι της Ελλαδικής Εκκλησίας πάντοτε εστήριξαν με την εκτίμηση και την ευχή τους τον Θεοφιλέστατο Καθηγούμενο κ.Ιάκωβο, χωρίς να χρειασθούν ποτέ κοσμικά μέσα ή ευτελείς κολακείες.
Μάλιστα, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ.κ.Ιερώνυμος τον ετίμησε διπλά. Και με το ότι τον ανέδειξε τιτουλάριο Επίσκοπο "για την ην κατέχει θέσιν" και με το ότι του ανέθεσε την εποπτεία όλων των Ι.Μονών και Ησυχαστηρίων της Αρχιεπισκοπής.
Τί άλλο να προσθέσει κανείς, εκτός από την ευλαβή ευχή: Πολλά τα έτη σας Θεοφιλέστατε, και ένθεον μακροημέρευσιν, για να συνεχίσετε την αγνήν και άδολον προσφοράν σας στην Εκκλησίαν του Χριστού, αλλά ειδικότερα και στην Μονήν Πετράκη, στην οποίαν από βρέφους αφιερωθήκατε και την αγαπήσατε εκ ψυχής και την αναδείξατε.
Αρχιμ.Θεολόγος Α.